Üç lisans bitirme projemiz TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri desteği kazanmıştır.
12 Şubat 2021 | 12:49

 

Akademik Danışman: Prof. Dr. M. Ali AKCAYOL

 


Nursultan OKLU
Proje Geliştiricisi
4. Sınıf Öğrencisi

 

Gemi Veri Dağıtım Sistemi için Platform Haberleşme Sistemleri 

Gemi veri dağıtım sistemleri gemilerin güvenli seyrüsefer yapmak için ihtiyaç duyduğu tüm verilerin toplanmasından, işlenmesinden ve ihtiyaç duyan sistemlere aktarılmasını gerçekleştirmektedir.

Proje kapsamında, hem donanım hem de yazılım bileşenleri birlikte ele alınarak 4 farklı uygulama geliştirilecektir. Bu projede, yazılım bileşenleri olarak Test Sistemi, Ana Sistem ve Gösterge Sistemi; donanım bileşeni olarak ise Protokol Dönüştürücü gömülü sistemi geliştirilecektir.

 

 

 

Akademik Danışman: Doç. Dr. Oktay YILDIZ

 


Demet Erol
4. Sınıf Öğrencisi


Müzeyyennur Yılgın
4. Sınıf Öğrencisi

KAPALI ALANDA HARİTALANDIRMA YÖNTEMİ ile PARÇA TOPLAMA UYGULAMASI

 

Günümüzde haritalandırma sistemleri yaygınca bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak Alışveriş merkezleri, havaalanları, hastaneler ve fabrikalar gibi kapalı alanlarda, GPS gibi açık alanlarda başarılı olan uydu tabanlı birçok konumlandırma sistemi görüş açısı eksikliği veya düşük baz istasyonu çekim kalitesi nedenleriyle yeterli olamamaktadır. Bu nedenle kapalı alanlarda halen düşük maliyet ile en iyi performansa ulaşabilmek için birçok metot ve teknoloji geliştirilmektedir. Bu proje kapsamında, kapalı alan konumlandırılması için uygun teknolojiler incelenerek, örnek bir fabrikanın yerleşim düzeni oluşturulacak, konumları belirlenmiş parçaların en kısa yoldan toplanması ve hedef noktaya en az zaman kaybı ile ulaştırılması amacına yönelik uygulama geliştirilecektir.

 

 

Akademik Danışman: Doç. Dr. Oktay YILDIZ

 


Sena Ayvacı
4. Sınıf Öğrencisi


Eda Nur Ar
4. Sınıf Öğrencisi

Semantik Arama Temelli Etkin Türkçe Arama Motoru

 

Semantik arama (Semantic search), bilginin açık anlambiliminin kullanılabilirliğinden yararlanarak kullanıcının sorgularına daha doğru yanıtlar üretmeyi vaat eden önemli bir çalışma alanıdır. Örneğin, geleneksel kelime temelli arama teknolojileriyle “elektrikli cihazlar” ile ilgili bir arama yapılırken, genellikle yalnızca "elektrikli cihazlar" terimlerinin geçtiği sonuçlar getirilecektir. Ancak kullanıcının ilgilendiği ve elektrikle çalışan ütü, fırın, süpürge vb. cihazlar içinde “elektrikli cihazlar” terimleri geçmediği için gözden kaçacaktır. 

 

İçeriğinin anlamının açık hale getirildiği Semantik arama bağlamında, anahtar kelimenin anlamı ortaya çıkarılabilir. Ayrıca, meta verilerin temeldeki anlamsal ilişkileri, ilgili bilgilerin aranması ve daha doğru sonuçlar getirmesi için kullanılabilir. Önerilen proje çalışmasında, Türkçe metinler için semantik arama yapan bir arama motoru gerçekleştirilecektir.

 

background image