Uluslararası ISCTurkey 2013 Konferansı yapıldı
26 Eylül 2013 | 08:09

Bilgi Güvenliği Derneği tarafından Gazi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliği ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde bu yıl altıncısı düzenlenen ISCTurkey 2013 etkinliği, 20-21 Eylül 2013 tarihleri arasında Ankara’da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılmıştır.

Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı düzenlendiği ilk yıldan beri Türkiye’nin bu alanlardaki bilimsel ve sektörel çalışmaların paylaşıldığı, üniversite-kamu-endüstri işbirliğinin geliştirildiği, kamunun bilgilendirildiği, eğitildiği, ulusal ve uluslararası tüm bilim insanları, araştırmacılar ve sektörel uygulayıcılar arasında bilgi alışverişinin sağlandığı, ülkemizdeki bu alandaki en önemli etkinlik olup bilgi güvenliği ve kriptoloji kavramlarının, toplumun bireyleri tarafından özümsenmesine yardımcı olmak, ülkemizde bu alanda bilimsel bilgi birikiminin arttırılmasına katkılar sağlamak, kurumlar ve sektör arasındaki işbirliğini arttırmak ve en önemlisi bunu uluslararası boyutta yaparak katılımcıların kazanım ve katkıları arttırmayı ve uluslararası işbirliğini arttırmayı hedeflemiştir.

Bilgi güvenliği ve kriptoloji alanlarında farkındalığı oluşturmak, ulusal ve uluslararası işbirliğini arttırmak ve siber tehdide yönelik riskler ve çözüm önerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen bu etkinliğe 1000'in üzerinde kişi kayıt yaptırmış olup, kamu, üniversite, özel sektörden ulusal ve uluslararası düzeyde 900'ün üzerinde ilgili kişiler katılmıştır. Konferansın bildiriler kitabında yayınlanması için akademisyenler ve uygulayıcılar tarafından eşbaşkanlara iletilen bildiriler, alanında uzman en az iki hakem tarafından değerlendirilmiştir. Hakem değerlendirilmesi sonucunda uygun bulunan bildiriler sözlü veya poster sunumu için seçilerek bildiriler kitabında basılmıştır. Toplam 108 bildiri başvurusundan 39 adedi oral (sözlü) sunum ve 26 adedi ise poster sunumu için kabul edilmiştir. Sözlü sunum için seçilen bildiriler konferansta beş ayrı salonda; poster sunumları ise, katılımcıların görebileceği bir salonda poster olarak yazarlar tarafından sunulmuştur. Kabul edilen bildiriler ve posterler, siber güvenlik ve savunma stratejileri, steganografi, kriptografi, kriptoanaliz, protokol güvenliği, bilgi güvenliğini sağlama yöntemleri, saldırı tespit yöntemleri, IPv6 güvenliği, RFID, kablosuz ağlar, saldırı tespit sistemleri, bulut bilişim, kayıtlı elektronik posta, kuantum ve kaotik şifreleme ile akıllı kartlarda kullanılan kriptografik protokoller ve bunların uygulamalarına yönelik çalışmaları kapsamaktadır.

Konferans açılışı ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet ACAR ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Binali YILDIRIM tarafından yapılmıştır.

Konferans süresince ana tema “Bulut Bilişim Güvenliği” konusu çerçevesinde sözlü ve poster sunumların yanında panellere de yer verilmiştir.

  • Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU’nun, Prof. Dr. Turhan MENTEŞ’in ve Prof. Dr. Nazife BAYKAL’ın yaptığı “Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi ve Eylem Planı”, “Bulut Bilişim Güvenliği” ve “Sosyal Medya” panelleri düzenlenmiştir.
  • STM’nin “Savunma Sanayiinde Proje Geliştirme Ortamlarında Tek Noktadan Farklı Güvenlik Seviyeli Etki Alanlarına Güvenli Erişim” ve Türk Telekom’un “"Bulut" Hangi Sorunun Cevabı“ ve “DDoS Atak Önleme ve Türk Telekom Kurumsal Güvenlik Hizmetleri“ konularında sunduğu Firma Sunumları düzenlenmiştir.
  • Gazi Üniversitesi, Bilgi Güvenliği Derneği ve GUTIC işbirliği ile 400 kişilik katılımcı gruba ücretsiz olarak Siber Güvenlik Eğitimi verilmiştir. Eğitim Koordinatörü Uraz YAVANOĞLU’nun konuşmasıyla başlayan eğitimde sırasıyla,
    • Yrd. Doç. Dr. Sedat AKLEYLEK “Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Uygulamaları” üzerine,
    • Anıl UTKU ve Burak ÖZÇAKMAK  “Bilgi Güvenliği” üzerine,
    • Özgür YÜREKTEN “Güvenli Yazılım Geliştirme” üzerine,
    • Adem TEKEREK “Casus ve Kötücül Yazılım” üzerine,
    • Mehmet KARAMAN “Adli Bilişim” üzerine,
    • Sedef GÜNDÜZ, Büşra ÇAĞLAR ve Semra ÇAKIR “Sosyal Ağlarda Adli Takip” üzerine,
    • Duygu SİNANÇ “Bulut  ve Web Güvenliği” üzerine,
    • Eyüp Burak CEYHAN “Mobil Güvenlik” üzerine,
    • Dr. Alper ÖZBİLEN, Hacer ATLI ve Gizem TANIŞ “Endüstriyel Güvenlik” üzerine,
    • Medine ÇOLAK “Bilgi Güvenliği Standardı” üzerine,

kapsamlı bir eğitim gerçekleştirdiler.

 

Çeşitli kurumlardan, özel sektörden, akademisyenlerden ve öğrencilerden oluşan katılımcılar konferans sayesinde günlük hayatta maruz kaldıkları siber tehditlerden korunma yollarını öğrendiklerini, konferansta verilen güncel örneklerin kendilerini de ilgilendirdiğini ve edindikleri farkındalık sayesinde kendileri için tehdit unsuru olan bir çok yanlış kullanımın farkına vardıklarını bildirdi.

 

Eğitimlere katılan ve bilgi güvenliği konusunda sınırlı bilgisi olan katılımcılar, konferansta eğitim veren eğitimcilerin bilgi birikiminin çok yüksek olduğunu, canlı ve anlaşılabilir sunumlar sayesinde siber güvenlik kavramını hayatlarına nasıl uyarlayabileceklerini kavradıklarını ve kötü niyetli kişi, kurum ve kuruluşlardan korunma konusunda artık bir şansları olduğuna inandıklarını söyledi.

 

ISCTurkey Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU ise yaklaşık 400 kişiye eğitim sonunda katılım sertifikalarının verildiğini ve katılımcılardan aldıkları geri dönüşlerin olumlu olduğunu belirtti. Bu gibi eğitimlerin artması gerektiğini vurgulayan Sn. SAĞIROĞLU, bu eğitim sayesinde 400 kişinin daha siber korsanların elinden kurtulduğuna inandığını ve kötü niyetli kişilere karşı verdikleri savaşın artarak devam edeceğini söyledi.

background image