Lisans öğrencilerimizin, "Yüksek Doğrulukta Yabancı Madde Tespiti (FOD)" başlıklı projesi TUSAŞ tarafından desteklenmektedir.
2 Şubat 2021 | 13:02

 

Akademik Danışman: Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU

 


Beyza Bağıröz
4. Sınıf Öğrencisi


Abdulkadir Koç
4. Sınıf Öğrencisi

YÜKSEK DOĞRULUKTA YABANCI MADDE TESPİTİ (FOD)

 

FOD (Foreign Object Damage), hem yabancı maddelerin uçaklara verdiği zarar, hem de yabancı maddelerin kendisi şeklinde açıklanan havacılık sektörü terimidir. Bu projede , uçus alanında bulunan ve uçağın mekanik yapısı veya motoruna zarar verebilecek yabancı maddelerin drone ile tespiti neticesinde konumsal ve içeriksel olarak ayrıntılı ve sistematik bir şekilde belirlenmesi / raporlanması aynı zamanda gerekli altyapıların oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

Uçuş alanında bulunan yabancı madde hasarına (Foreign Object Damage) neden olabilecek öğelerin, tür, boyut , şekil ve konumlarının derin öğrenme algoritmaları yöntemleriyle yüksek çözünürlüklü kameranın drone üzerinde entegresi vasıtası ile tespit edilerek arayüz ekranında yetkili kimselere bilgi verilecektir.

 

Uçuş alanında bulunabilecek yabancı maddeler için özgün verisetinin oluşturulmasıyla birlikte gerekli derin öğrenme yazılımlarının uygulanmasıyla Drone’un uçuş alanını manuel veya otonom şekilde tarayarak gezmesi sonucu tespit ettiği yabancı maddeleri ilgili sunucuya göndererek kullanıcıya FOD ile ilgili anlık bildirim yapacaktır.

background image