SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ TAMAMLANDI
28 Nisan 2016 | 12:07

Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün önderliğinde GÖNDER ve Dr. Binnaz-Rıdvan Ege Anadolu Lisesi işbirliğiyle başlatılan, lisedeki gençlerimizin mobil uygulamalar geliştiren ve projeler hazırlayan bireyler olması için başlatılan eğitim projesi tamamlandı.

 

 

Günümüzde bilgiye ulaşmak ve bu bilgileri ihtiyaç duyulan alanlarda kullanmak üzere uygulamalar geliştirmek, bunu gerçekleştirmek üzere bilişim teknolojilerinden faydalanmak ülkelerin dünya üzerindeki yerini belirleyici bir rol oynamaktadır. Gelecekte bilgi teknolojilerini kullanmayan herhangi bir iş/yaşam alanı düşünmek neredeyse imkânsız hale geldi. Teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor, bu gelişime ayak uyduramayan ülkeler özellikle ekonomik ve sosyal alanlarda, gelişmiş ülkelere bağımlı hale geliyor. Bu konu tüm dünyada en önemli konular arasında sayılıyor. Örneğin Avrupa Birliği “Daha fazla ve daha iyi istihdam olanakları ve daha geniş bir sosyal uyum ile sürdürülebilir ekonomik büyüme yeteneğine sahip bilgi temelli ekonomiye geçişi desteklemek” amacıyla İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programını yürütüyor.

 

 

Programlama konusundaki bilgiler ne kadar erken yaşta edinilmeye başlanırsa o kadar iyi. Çünkü kodlama ve algoritma bilgisi çocuklara 21. yüzyıl becerilerinden; problemlere farklı yönleriyle bakıp çözümler üretebilmeyi, sistematik olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi becerileri kazandırıyor. Ülkemizin teknoloji konusunda yeteneği ve ilgisi olan genç nüfusu ve bilişim alanında sahip olduğu olanakları bir araya getirildiğinde, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bu konuda söz sahibi ülkelerden olmaması için hiçbir neden yok! Bu inançla; Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Geleceği Önemseyenler Derneği (GÖNDER) ve Dr. Binnaz EGE Dr. Rıdvan EGE Anadolu Lisesi yazılım konusuna ilgisi ve yeteneği olan liseli gençlerimizi desteklemek üzere bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.

 

 

 

Proje ile gençlerimizin sadece akıllı cep telefonlarını kullanan değil, gelecekte bu cihazlarla uygulamalar geliştiren ve üreten, bilgi temelli ekonomi için ülkemize katkıda bulunan bireyler olmaları amaçlanıyor. Bu gençlere gelecekteki mesleklerine önceden ısındırma, erken yaşta üretime kazandırma, gelecek kazanımlarını ve yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyen projenin en büyük kazanımı ise bu konuya merakı olan ve heyecan duyan gençlerimize hayallerini gerçekleştirme imkânı vermesi.

Proje; 5 Mart-16 Nisan 2016 tarihleri arasında, Dr. Binnaz EGE Dr. Rıdvan EGE Anadolu Lisesi’nden istekli olan 14 öğrenci, Geleceği Önemseyenler Derneği (GÖNDER) ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden gönüllü eğitimciler ile Gazi Üniversitesi bünyesinde yer alan Samsung Akıllı Dizayn Laboratuvarında yürütüldü.

 

 

4 Mart 2016’da yapılan başlangıç toplantısını takiben 21 Nisan 2016’da kapanış toplantısını gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında; 6 hafta boyunca çok gelişmiş bir teknolojiye sahip laboratuvarda, konunun uzmanları tarafından verilen eğitimler sonucunda gençlerimiz;

  • Mobil cihazları sadece kullanan değil programlayan,
  • Tüketen değil üreten,
  • Mobil uygulama geliştirmeyi bilen,
  • Sosyal bir mobil uygulama projesi yapabilen,
  • Karşılaştığı problemlere çözüm getirebilen ve bunu sosyal projeye dönüştüren bireyler olmak üzere ilk adımı atmış oldular.
  • Geçirdiğimiz bu altı eğlenceli hafta süresince, “int a=1;” gibi programlamanın en temel kavramlarıyla başlayıp kendi Android uygulamasını yazabilen 14 harika öğrenci, kısa zamanda harika işler çıkardılar.
  • TTS (Text-To-Speech) kullanarak EditText öğesine yazılan yazıları sesli olarak okuyan uygulama https://github.com/TeknoCepni/YellText
  • Uygulamaya yazdığınız herhangi bir yazıyı kendi Twitter hesabınıza gönderen uygulama https://github.com/TeknoCepni/TweetMe
  • GPS ve SMS sistemlerini kullanarak acil bir durumda istediğiniz birine konumunuzu ileten Panic Button uygulaması https://drive.google.com/open?id=0B5IVscLdbYXZekk5ekxISkw5dUk
  • Ses kayıtlarının içine şifreli mesaj ekleyen gizli mesajlaşma uygulaması gibi ürünler oluşturdular. Hepsi de bu işe devam edeceklerini söylediler.

Proje hakkındaki detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: İLK PROJEMİZ BİTTİ-Yazılım Dersi Pro_BASIN BÜLTENİ-Kapanış Toplantısı_21 Nisan 2016

Kapanış toplantısı sırasında öğrencilerimiz, 30 saatlik programlama eğitimi ile geliştirdikleri uygulamalar ile, aynı eğitimi uzun sürede gören bilgisayar mühendisliği öğrencilerini kıskandıracak ürünler sergilediler. “Hayalimi gerçekleştirdim” diyen gençlerin gözlerindeki pırıltıyı görmek, her şeye değerdi.

Berk Kutay Ayrıç, Erdem Canaz, Faruk Eroğlu, Irmak Güvenç, İsmail Görkem Yeni, Kutay Şenyiğit, Ozan Alkım Yanmaz, Oğuzhan Karaaslan, Zabit Can, Hüseyin Eren Uçar, Enver Anıl Karakoç, Emir Kaan Sarı, Altuğ Uysal, Denizcan Dönmez.. Sizlerle gurur duyuyoruz!

Proje ortakları olan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Geleceği Önemseyenler Derneği (GÖNDER) ve Dr. Binnaz-Rıdvan Ege Anadolu Lisesi olarak, bu projenin ülkemizin geleceği için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Önümüzdeki süreçte gençlerimizi her alanda olduğu gibi, bilişim konusunda da desteklemeye devam edeceğimizi bildirmekten kıvanç duyarız.

 

background image