Akademik danışmanlıklarını bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Oktay YILDIZ'ın yürüttüğü, öğrencilerimiz Gizem Öksüz, Ayşe Çelik tarafından oluşturulan "EO/IR Kamera Verisi Anotasyonunun OCR İle Anlamlandırılması" ve öğrencimiz Gürkan Hasan Karaman tarafından oluşturulan "Makine Öğrenme ve Yapay Zeka Sistemlerinin Doğrulanması ve Onaylanması" adlı projeler TUSAŞ LIFT-UP programı kapsamında destek almıştır.
Proje adı: EO/IR Kamera Verisi Anotasyonunun OCR İle Anlamlandırılması
Proje ekibi: Gizem Öksüz, Ayşe Çelik
Proje Özet:
Günümüzde kamera veri anotasyonlarının OCR ile anlamlandırılması yaygın bir hale gelmiştir. Kamera görüntülerinden elde edilen verilerin, başka formlarda bilgi kaynağı olması OCR teknikleriyle anlamlandırılması ile sağlanmaktadır. Bu projede EO/IR kamerasından elde edilen görüntülere basılan uçak pozisyonu, hedef koordinatı, kamera modu gibi veri anotasyonlarının OCR tekniklerini kullanarak elde edilen sonuçlar dosyaya kaydedilecektir. Oluşturulan dosya kullanılarak, uçak ve hedef pozisyonlarının animasyonunu içeren bir başka dosya oluşturulacaktır. Ayrıca uçağın ve hedefin anlık olarak lokasyonunu görüntüleyebilmek için harita oluşturulacak ve bu sayede kamera verilerinden alınan bilgilerin harita üzerinde anlık takibi sağlanabilecektir. Tüm çalışma boyunca gerçekleştirilen işlemler kayıt altına alınarak hata yakalama amacıyla kullanılacaktır.
Proje adı: Makine Öğrenme ve Yapay Zeka Sistemlerinin Doğrulanması ve Onaylanması
Proje ekibi: Gürkan Hasan Karaman
Proje Özet:
Güvenlik açısından kritik sistemlere yönelik yazılımlar, aksi bir standart kullanılarak kanıtlanmadıkça güvenli değildir. Bu sistemler için güvenliğin sağlanması, yazılım geliştirme yaşam döngüsü boyunca doğrulama ve onaylama (V&V) faaliyetleri gerektirir. Bu faaliyetler, sırasıyla DO-178C ve ISO 26262 ile havadan sistemler ve otomotiv endüstrisi için açıkça tanımlanmıştır. Öte yandan Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) algoritmalarının İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Otonom Sürüş Sistemlerinde (ADS) yaygın olarak kullanılması planlanmaktadır. AI & ML'nin kullanımı, henüz standartlarda tanımlanmayan ek V&V aktiviteleri gerektirecektir ve bu da büyük bir zorluk teşkil etmektedir. Bu projede literatürde önerilen en son yöntemlerin incelenmesi, yeni bir yöntem önerilmesi ve bir örnek olay üzerinde gösterilmesi beklenmektedir.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Uzmanlık Eğitim Programı Duyurusu
Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Siber Güvenlik Yaz Kampında!
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali
TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nden Teknoloji Buluşmaları
13th International Symposium on Digital Forensics and Security (ISDFS 2025)
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.